Krok v ústrety psíčkarom

19.04.2012 Prešov

Prešov, 18.4.2012 - Mesto Prešov ako príslušný správca dane podľa § 4 ods. 1 zák. č.563/2009 Z. z. o správe daní (daňový poriadok) a zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vyberá okrem iných daní a poplatkov aj daň za psa.

V tejto súvislosti si po splnení daňovej povinnosti majiteľov psov a preukázaní sa v Kancelárii prvého kontaktu (MsÚ, Jarkova ul. č. 26) dokladom o uhradení dane za psa, majiteľ obdrží pomôcky na zneškodňovanie exkrementov. V praxi to znamená, že občan si z úradu odnesie jedno balenie vreciek na psie exkrementy (500 ks) a ako doplnok k tomu balenie rukavíc (50 ks).

Naďalej sa bude vykonávať plošný zber exkrementov aj prostredníctvom menších obecných služieb a odsúdených, mesto chce však aj týmto krokom a síce rozdaním vreciek a rukavíc, prispieť k zlepšeniu čistoty okolia na sídliskách a eliminovať zvieracie exkrementy na verejných plochách.

„Je to ústretový krok v snahe nájsť slušné, spravodlivé a korektné spolunažívanie medzi majiteľmi psích miláčikov a obyvateľmi – susedmi, súčasne je to však krok k ďalšiemu dialógu,“ uviedol primátor Pavel Hagyari. Podľa jeho slov sa pripravuje aj vytvorenie zón (výbehov) pre psov so zvýšeným počtom košov na umiestňovanie exkrementov a tiež vytvorenie zón naopak, so zákazom vstupu so psami, najmä v okolí detských ihrísk, škôl a škôlok.

Mesto zaviedlo 30. marca aj zverejňovanie Zoznamu psov chovaných na území mesta Prešov. Zoznam vychádza z evidencie prihlásených psov v zmysle zákona č. 282/2002 Z. z., ktorým sa upravujú niektoré podmienky držania psov. Týmto krokom chcela radnica podporiť vyššiu informovanosť obyvateľov o tom, v ktorých lokalitách (ulica, adresa) je najväčší počet psov, zvýšiť zodpovednosť chovateľov a neposlednom rade zvýšiť aj verejnú kontrolu. V prípade, že majiteľ psa si svoje povinnosti voči mestu splní, do zoznamu psov budú následne doplnené zverejnené údaje, teda adresa, na ktorej je pes prihlásený a rasa psa.

Veronika Kmetóny Gazdová
 

Vyberte región